• darkblurbg

Branche:
Retail, Horeca, Cultuur en MKB 

 

Kosten:
Afhankelijk van wensen en behoeften ondernemers


Tijdelijke invulling van leegstaande panden
Bij winkelleegstand is niemand gebaat. Door kunstenaars en maatschappelijke initiatieven te vragen mee te denken over creatieve oplossingen voor leegstaande winkelpanden ontstaan er nieuwe ideeën en wordt er verder gekeken dan de gebruikelijke invullingen. Voor de invulling van leegstaande winkelpanden wordt door Zone Improvement Plan kunstenaars en sociale initiatieven gevraagd die woon- en/of werkzaam zijn in Groningen. Er ontstaat een stad-breed programma waarbij nieuwe manieren van cultureel en maatschappelijk ondernemen worden uitgevonden en nieuwe presentatiemogelijkheden worden verkend.

 

Onder de huidige omstandigheden van restricties en maatregelen zijn presentatie-instellingen maar beperkt toegankelijk en is het hard nodig om de cultuursector te steunen door deze ruimte en zichtbaarheid te (blijven) bieden.

 

Zone Improvement Plan is hierbij een munt met twee goede kanten;

  • Leegstaande panden krijgen weer een positieve uitstraling
  • De kunstenaar/ initiatiefnemer heeft exposure voor zijn werk

 

Door juist op drukbezochte publieke ruimte dit programma van creatieve initiatieven te tonen wordt een breed en divers publiek bereikt van omwonenden, winkelend publiek en dagjesmensen. Zij zien een bruisende stad met een veelheid aan creativiteit en ondernemendheid. De negatieve effecten van leegstand kunnen het gehele winkelgebied negatief beïnvloeden.

 

Door te bemiddelen tussen de betrokken partijen en het initiëren van opdrachten verbindt Zone Improvement Plan de verschillende partijen (cultuur, vastgoed, ondernemersvereniging) en zet het surplus van deze samenwerking in om een groter probleem op te lossen; de toenemende leegstand in het winkelcentrum. Zo werken door Zone Improvement Plan verschillende domeinen samen aan een maatschappelijk probleem. Doel hierbij is niet zo veel mogelijk panden te ‘vullen’ maar om een goede selectie te maken van hoogwaardige programma's die ondergebracht wordt op de meest zichtbare locaties van de binnenstad. Met een focus op de winkelbieden; Westerhaven, Herestraat, Waagplein, Oosterstraat en Oude- en Nieuwe Ebbingestraat.

 

De selectie van nieuwe initiatieven wordt gemaakt door de coördinator van Zone Improvement Plan, die hierbij zowel uit haar eigen netwerk put als actief nieuwe samenwerkingen aangaat en initiatieven werft. Voor de periode van 12 maanden (november 2020 – november 2021) zet Zone Improvement Plan zich in om de leegstand te bestrijden en tijdelijke huisvesting te bieden aan een divers cultuur- en maatschappelijk programma van pop-up initiatieven. 

Bij alle activiteiten die in het kader van het project plaatsvinden in en rondom leegstaande winkelpanden worden de maatregelen rondom het coronavirus in acht genomen. Er wordt zorgvuldig omgesprongen met gevoeligheden en geanticipeerd op veranderingen in regelgeving.

 

Ben je als ondernemer benieuwd welke mogelijkheden er zijn om tijdelijke invulling te geven aan een leegstaand pand? Neem contact op met Zone Improvement Plan en laat je informeren!


Aanmelden en kosten

Via de button aan de rechterkant kun je in contact komen met de coördinator van Zone Improvement Plan, Karina Bakx. Zij kan geïnteresseerde ondernemers ook meer vertellen over alle mogelijkheden en kosten.
Informeer naar de mogelijkheden voor jouw plannen via onderstaande button.