Branche:
Retail, horeca en MKB
Kosten en mogelijkheden:
Vanaf 1 januari 2021 kunnen ondernemers kosteloos ondersteuning krijgen bij heroriëntatie via de gemeente Groningen. Dit betekent dat, wanneer het nodig is, je als ondernemer hulp kunt krijgen bij het onderzoeken van nieuwe kansen voor jouw bedrijf. Mocht het zo zijn dat een baan in loondienst op dit moment passender is, dan kan de gemeente daarin ondersteunen.
Welke mogelijkheden zijn er ter ondersteuning?
- Het voortzetten van je eigen bedrijf
- Het vinden van een baan in loondienst, mogelijk in combinatie met je eigen bedrijf
- Het stoppen met je bedrijf
- Hulp bij schulden
Om in aanmerking te komen voor dit programma dien je als onderneming ingeschreven te staan bij de KVK. Na aanmelding volgt een eerste intakegesprek om samen met jou te bepalen welke hulpvraag je hebt. Daarna is er een traject mogelijk via verschillende organisaties. USG Restart, Vuurkracht, FCBV/STEW en IMK.
Organisatie 1: USG Restart
Het afgelopen jaar heeft een grote impact gehad op jouw bedrijf. Door omstandigheden ben je al langere tijd niet in staat een zelfstandig inkomen uit je bedrijf te halen. In samenwerking met het in Groningen gevestigde bedrijf Re-Spect, biedt USG Restart jou een frisse blik op je ondernemerschap aan. We bieden je een kortlopend programma van 5 adviesgesprekken. De start en de afronding staan vast. Daarbinnen bepaal je samen met je ondernemerscoach de accenten in dit programma.
We starten met een kennismaking en maken onderscheid in de korte- en lange termijn ontwikkeling van je bedrijf.
- Hoe ziet je bedrijf er nu uit?;
- Wat is de actuele situatie in je bedrijf?;
- Wat is op dit moment het grootste probleem?;
- Waarom heb je gekozen voor ondernemerschap?; ✓ Wat wil je ons over 2 jaar kunnen vertellen?
Tijdens dit gesprek bepalen we de thema’s van de 3 volgende adviesgesprekken. Per thema kunnen meerdere adviesgesprekken gepland worden.
- Thema 1: Hoe ondernemend ben je?
- Thema 2: Hoe actueel is je marktperspectief?
- Thema 3: Zicht op cijfers in je eigen bedrijf
Organisatie 2: Vuurkracht
Speciaal voor ondernemers hebben we een nieuwe training ontwikkeld van 5 trainingsavonden, waar je als ondernemer leert een dynamisch plan te realiseren. Het doel is dat je als ondernemer de focus houdt op de prioriteit doelen en elke keer goed de afweging kunt maken, zodat dit bij draagt aan het rendement.
De trainingen worden in de avond gegeven van +/- 1,5 uur, afhankelijk van de deelname (minimaal 5 en maximaal 20 per groep) op maandag, dinsdag en woensdag avond van 19:30-21:00 en vinden online plaats. Tijdens de trainingen maak je kennis met andere ondernemers en zorgen we er voor dat we minimaal een kwartier tot een half uur individueel met jou als ondernemer kunnen spreken over jouw bedrijf.
Wat doen we in de training:
- Wat is je DNA van je bedrijf (wat zijn de kernwaarden)?
- Wat is je doelstelling (wat, waarom en hoe verleen jij je diensten) en wat maakt jou uniek?
- Wat is strategie en hoe stel je deze op?
- Wat wil je bereiken en welke waardes horen daarbij?
- Out of the box leren denken
- Welke actie punten zijn er nodig om je doel te halen?
- Hoe formuleer je dit in je plan?
- Hoe ga je het plan gebruiken?
Daarnaast gaan we in op werkwijze, draagvlak, samenwerking etc. en natuurlijk besteden we tijd aan netwerken en jezelf profileren.
Organisatie 3: FCBV/STEW
Ondernemers willen zich heroriënteren op aanvullende en/of andere activiteiten. Onze advisering is erop gericht de ondernemer verder te helpen en de juiste keuzes voor zijn ondernemerschap te maken (doorgaan, koerswijziging, parttime ondernemerschap, stoppen). Vanuit FCBV/STEW werken we op basis van de volgende aanpak:
- Scangesprek
- Eén op één gesprekken
- Digitale kennisplatform
Vanuit onze expertise kunnen wij jou, als ondernemer, helpen bij vraagstukken zoals:
- Schulden
- Bedrijfsbeëindiging
Indien een ondernemer zijn bedrijf wil verkopen kunnen wij hier ook bij ondersteunen. Eén van onze adviseurs is bedrijfsovername specialist en lid van de beroepsorganisatie voor specialisten in bedrijfsoverdracht (BOBB).
Organisatie 4: IMK
Ben je ondernemer en denk je in deze tijd na over jouw toekomst? Vraag je je af of het verstandig is om door te gaan met jouw onderneming of juist als werknemer in loondienst? Je kunt persoonlijke hulp krijgen van een ondernemersadviseur van IMK bij de beantwoording van deze en andere ondernemersvragen. De gemeente Groningen maakt deze hulp kosteloos mogelijk voor je.
Wat houdt de hulp in?
Middels een persoonlijk adviesgesprek, coaching en/of een onderzoek naar de levensvatbaarheid van jouw bedrijf ondersteunen wij je bij het bepalen van richting. Gezamenlijk bekijken wij de mogelijkheden om onder de huidige omstandigheden tot een rendabel bedrijf te komen. Daar waar nodig worden bijvoorbeeld concrete aanbevelingen gedaan ter verbetering van de bedrijfsvoering. Denk hierbij aan marketingtips voor het (online) werven van meer klanten in tijden van crisis of het aanboren van nieuwe online afzetkanalen. Ook wordt er gewerkt aan het verbeteren van de ondernemersvaardigheden, zoals bijvoorbeeld het vergroten van het financieel inzicht, als dat wenselijk is.
De coaching wordt afgestemd op uw behoefte en zal bestaan uit een aantal (online) adviesgesprekken gedurende een periode van 3 à 4 weken.
Heb je vragen over jouw toekomst als ondernemer? Aarzel niet, een ondernemersadviseur van IMK staat voor je klaar.
Organisatie
Dit programma wordt mogelijk gemaakt vanuit het gemeentelijke traject Heroriëntatie. Een intakegesprek is noodzakelijk om te bepalen wat de concrete hulpvraag is, zodat de juiste organisatie kan worden ingeschakeld. Om hiervoor in aanmerking te komen die je ingeschreven staan als bedrijf bij de KVK.
Het is, in tegenstelling tot de eerdere dienstverlening van de gemeente Groningen, niet noodzakelijk dat je als ondernemer gebruik maakt van een TOZO of andere Corona gerelateerde regeling. Alle ondernemers gevestigd in de gemeente Groningen kunnen kosteloos gebruik maken van dit aanbod, indien je als bedrijf ingeschreven staat bij de KVK.