• darkblurbg

Een dikke 9 voor masterclass 'Gastvrijheid Loont!'

Zo'n 120 ondernemers uit de toerisme- en recreatiesector gaven donderdag 28 november gehoor aan de uitnodiging van de Groningen Toerisme Coöperatie, Regio Groningen-Assen (RGA) en Marketing Groningen om de masterclass 'Gastvrijheid loont!' bij te wonen. Na afloop waren de reacties zeer enthousiast: de deelnemers beoordeelden de bijeenkomst met een dikke 9.

Voor de masterclass hadden de organiserende partijen de bekende gastvrijheidstrainer Milo Berlijn ingehuurd. In het eerste deel van de masterclass ging hij in gesprek met een aantal ondernemers en met wethouder Jeroen Westendorp van de gemeente Noordenveld. Hij hield de zaal voor: "Samen, overheid én ondernemers, dragen we zorg voor een gastvrije regio, waar je met een glimlach ontvangen wordt. Waar mensen elkaar er verhalen over vertellen en graag weer een keer terugkomen." Dat samenwerking belangrijk is vertelden ook Marieke Panneman van Breeland Recreatie, Janet Hamstra van Hotel Onder de Linden en Imogen Westerhof van het Paviljoen van de Dame. Deze ondernemers concludeerden: "Laat je niet weerhouden doordat een ander ook jouw concurrent is. Samen heb je altijd meer te bieden dan alleen. En dat loont."

Na de pauze was het podium alleen voor Milo Berlijn. Op een fantastische en hilarische wijze nam hij de zaal mee in zijn mooie, grappige en vaak herkenbare verhalen. Altijd met een les, tip of hint, waardoor mensen haast ongemerkt de nodige lessen over gastvrijheid kregen. "Gedrag beïnvloedt en volgt op gedrag," vertelde Berlijn zijn toehoorders, "dus neem het initiatief tot het gedrag dat jij wenst terug te zien. Want gastvrijheid = gedrag. Positief gedrag volgt op positieve energie. Kortom, beloon mensen die jou 'helpen' met een duim, want dankbaarheid tonen voor positief gedrag is de beste manier om positiviteit terug te krijgen."

Met dank aan Regio Groningen-Assen voor de samenwerking bij de organisatie van deze masterclass.